خط فارسی به دنیای نانو رفت

خبر از ایسنا:

پژوهشگران ایرانی موفق شدند: حکاکی نستعلیق نخستین نوشتار فارسی در ابعادی 200 برابر نازکتر از قطر مو

دکتر پیروز مرعشی، مجری طرح با اعلام این مطلب به خبرنگار فن‌آوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)گفت: حک این نوشتار به روش نانولیتوگرافی نیروی اتمی (AFM) توسط دستگاه میکروسکوپ پروبی روبشی و بر روی مواد پلیمری در آزمایشگاه SPM شرکت صورت گرفته است.

نانو لیتوگرافی نستعلیق فارسی

وی خاطرنشان کرد: میکروسکوپ نیروی اتمی، یکی از روش‌های میکروسکوپی روبشی است که تصویر را به صورت سری و نقطه به نقطه تولید می‌کند. در این روش، یک پروب بسیار کوچک از جنس سیلیسیم یا نیترید سیلیسیم به کمک یک روبشگر پیزوالکتریک روی سطح نمونه به صورت خط به خط حرکت داده می‌شود. در هر نقطه از نمونه، نیروی بین سوزن (نوک پروب) و سطح نمونه اندازه‌گیری شده و پس از پردازش به یک سطح روشنایی تبدیل می‌شود وبه این ترتیب، نقاط برجسته‌ی سطح، روشن‌تر و نقاط فرورفته‌ آن، تیره‌تر دیده می‌شوند.

نخستین نانو نوشته فارسی در جهان
نخستین نانو نوشته فارسی در جهان

عضو هیات علمی گروه متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، نانولیتوگرافی AFM را بر عکس عمل یاد شده معرفی کرد که در بعضی نقاط نیروی بیش‌تر و در بعضی نقاط، نیروی کم‌تری روی سوزن اعمال می‌شود و تصریح کرد: در این روش هرچه نیرو بیش‌تر باشد، سوزن به میزان بیش‌تری در سطح نمونه فرو رفته و طرح مورد نظر را ایجاد می‌کند که تقریبا شبیه عملیات خال‌کوبی است.

وی با اشاره به این که نوشتار حک شده به عنوان جزئی از نشان این شرکت، به خط نستعلیق است، خاطرنشان کرد: به دلیل استفاده از خطوط منحنی در این نوشتار که تا جایی که اطلاع داریم نخستین نوشتار فارسی در ابعاد نانو – 200 برابر نازکتر از قطر یک تار مو – است، حکاکی آن مستلزم دقت و ظرافت بالاتری نسبت به خطوط مستقیم بوده است.


دکتر مرعشی در پایان با اشاره به کاربرد نانولیتوگرافی در صنایع پیشرفته از جمله تولید مدارهای مجتمع و نانوالکترونیک تصریح کرد: پروین هادیان، مریم خسروی و سمیه جلیل‌زاده کارشناسان آزمایشگاه SPM شرکت  در این طرح همکاری داشته‌اند.

پ.ن: این تصویر مربوط به نخستین نانو خط فارسی در ابعاد نانو یا اولین نانوخط فارسی در جهان است

لینک اصلی خبر:

https://www.isna.ir/news/8608-08260/

لینک دستگاه میکروسکوپ پروبی روبشی:

https://maharfanabzar.com/fa/research/spm